Trauma & chronische stress
Te veel, te snel, te plotseling, te lang
Trauma & PTSS
Trauma en PTSS zijn een gevolg van ingrijpende gebeurtenissen die te veel waren, te snel gingen, te plotseling kwamen of te lang duurden. Zelfs jaren na afloop van de gebeurtenis(sen) kun je er nog last van hebben in je dagelijkse leven. Als je iets traumatisch meemaakt kan dat leiden tot PTSS, maar dat hoeft niet altijd.
Veel mensen denken bij trauma aan Trauma met een hoofdletter T: zware ongevallen, oorlog, natuurrampen, verkrachting, een gewelddadige aanval, emotionele mishandeling, verwaarlozing. Toch kunnen ook meer ‘dagelijkse’ ingrijpende gebeurtenissen kunnen tot trauma leiden. Bijvoorbeeld een gynaecologische of andere medische procedure, een heftige geboorte of bevalling, een aanhoudend conflict, een val van de trap of van je fiets, het verlies van een dierbare, het kwijtraken van je baan of andere plotselinge grote veranderingen in je leven.
Want ook dit soort gebeurtenissen kunnen je systeem zwaar ontregelen. Misschien heb je het gevoel dat je ‘sinds toen’ nooit meer de oude bent geweest, en dat je leven en je persoon voor altijd veranderd zijn.
Veelvoorkomende symptomen van onverwerkt trauma en PTSS zijn…
Veel piekeren en malen
Een bijna permanent gevoel van gejaagdheid, onrust, angst of stress
Gevoelens van lusteloosheid, uitputting en dat niks je echt kan motiveren
Moeite je te verbinden met anderen en moeite hebben met intimiteit
Schaamte, schuld en negatieve gedachten over jezelf
Herbelevingen en nare dromen
Je nooit echt kunnen ontspannen
Onverklaarbare pijn en lichamelijke klachten
Vaak over je eigen grenzen heen gaan, of die eigenlijk niet eens kennen
Weinig of geen verbinding voelen met je lijf, gevoelloosheid
Niet iedereen die iets heftigs meemaakt blijft achter met symptomen van trauma of PTSS.
.Traumasymptomen worden ook niet veroorzaakt door de gebeurtenis zelf, maar door wat er gebeurde na afloop: in hoeverre je de intense ervaring(en) die je meemaakte hebt kunnen verwerken. En dat niet zozeer met je hoofd, maar in en met je lichaam.
Waar ik bij kan helpen

Contact met je lichaam (als je continue in je hoofd zit)

Verder na seksueel trauma
Erover praten helpt, maar vaak maar een beetje.
.Mensen die een traumatische gebeurtenis hebben meegemaakt of lijden aan PTSS gaan er vaak eerst over praten met iemand. Soms doen ze dat pas na lange tijd te hebben geprobeerd de symptomen te negeren of er omheen te leven. Praten met een professional over trauma en PTSS kan opluchting geven en kan tot veel meer begrip leiden over je eigen situatie.
Toch helpt klassieke gesprekstherapie niet altijd (voldoende) om symptomen te verminderen of te verhelpen. ‘Praattherapie’ focust op onze gedachten en manieren van handelen. Maar trauma beinvloedt veel meer dan onze gedachten en acties. Het beïnvloedt je hele wezen en snijdt in de diepte van je zenuwstelsel, ver buiten het bereik van ‘rationeel denken’ en rationeel handelen. Daarom is ook het werken met je zenuwstelsel en je lichaam zo belangrijk.
Wat maakt trauma en PTSS zo heftig?
Tijdens een ingrijpende gebeurtenis voelt het lichaam zich zo bedreigd, dat er volautomatisch een vecht-, vlucht- of bevriezingsreactie in gang wordt gezet met als doel de gebeurtenis te overleven. Of je op dat moment daadwerkelijk in levensgevaar was of niet, dat doet er niet toe: het gaat er om hoe jouw zenuwstelsel de ingrijpende gebeurtenis interpreteerde – je ratio speelt daar geen enkele rol in.
Als na afloop de heftige gebeurtenis niet via het lichaam word verwerkt, komen mensen “vast te zitten” in de overlevingsreacties die eerder werden ingezet. Zodoende kan de enorme spanning die daarbij vrijkomt zich “ophopen” en krijgt het lijf krijgt continue signalen dat er nog steeds gevaar dreigt. Vandaar dat de vecht-, vlucht- of bevriezingsmodus blijft voortbestaan terwijl het gevaar allang geweken is, wat kan leiden tot alle bovengenoemde symptomen.
Naar schatting 50-60% van de wereldbevolking loopt minstens één keer in hun leven een significant trauma op.
Wil je daarmee aan de slag, dan heb je ondersteuning nodig die zich richt op jouw hele lichaam en geest, niet alleen je gedachten en gedrag

Op deze manier kan ik je ondersteunen bij trauma, PTSS of chronische stress
De eerste stap is makkelijker dan je denkt.
Gratis kennismaking
In een gratis eerste gesprek bespreken we jouw wensen en mogelijkheden.
Boek een afspraak in
Dat kan gewoon via mijn online kalender, supersimpel.
Eerste sessie!
En voor je het weet zijn we aan de slag, op weg naar jouw transformatie.

Ben je nieuwsgierig wat dit voor jou kan doen? Neem contact op voor een gratis eerste gesprek.
Wat kun je verwachten als we gaan samenwerken?
Traumaverwerking is geen rechttoe rechtaan proces en het maakt je niet immuun voor de uitdagingen van het leven. Je zult nog steeds alles voelen wat een mens in het leven kan ervaren, inclusief verdriet, pijn en angst.
Maar wat traumaverwerking met Somatic Experiencing je kan brengen, is een veel groter vermogen om met die zogenaamde ‘negatieve’ emoties om te gaan, terwijl je ook (weer) werkelijk kan leren genieten van mooie dingen in het leven.
Traumaverwerking met behulp van Somatic Experiencing vergroot de veerkracht en helpt je een groter gevoel van eigenwaarde en empowerment te ervaren. Ook kan het je algehele gevoel van welzijn vergroten en klachten en symptomen verminderen, wat bijdraagt aan een betere kwaliteit van leven.
Hoewel geen enkele traumatische ervaring hetzelfde is en de reis van heling dus ook niet, zie ik bij mijn clienten steeds opnieuw hoe ontzettend waardevol Somatic Experiencing is om hen weer dichter bij hun ware zelf te brengen.
Somatic Experiencing®: een wereldberoemde methode voor traumaverwerking.
Somatic Experiencing® is een wereldberoemde methode voor het helen van trauma, PTSS en chronische stress. Ik zet Somatic Experiencing® in om je te helpen stapje voor stapje de taal van je lichaam te leren volgen. Dus in plaats van alle details van de gebeurtenis(sen) door te nemen vanuit je hoofd, onderzoeken we hoe onverwerkte stukken zich aandienen in je lijf.aa.
Het proces van weer verbinden met je lijf kost vaak tijd: als gevolg van trauma heb je waarschijnlijk je best gedaan om niet te veel te voelen in je lichaam. Daarom nemen we daar uitgebreid de tijd voor en gaan op zoek naar ervaringen van veiligheid in je lijf in het hier en nu. We gaan in het tempo dat werkzaam is voor jouw zenuwstelsel. Vaak zal dat betekenen dat we langzaam gaan. Dat is ook helemaal de bedoeling: Somatic Experiencing gaat over het vertragen en voorzichtig benaderen van trauma.
.
Er zijn verschillende manieren om met traumaverwerking aan de slag te gaan waar ik Somatic Experiencing® bij inzet. Je kunt kiezen tussen een 1:1 begeleidingstraject of voor hands-on lichaamswerk. Hieronder leg ik je uit wat het verschil is tussen deze opties.
Begeleidingstraject op basis van Somatic Experiencing
Op basis van wat jij hebt meegemaakt onderzoeken we lichamelijke sensaties, ervaringen, beelden en lichaamsbewegingen. We passen verschillende technieken uit de Somatic Experiencing die er op gericht zijn de stress in je systeem geleidelijk te ontladen. Want daarmee wordt de oorzaak van traumasymptomen aan de wortel aangepakt.
Waar passend verweef ik somatische (lichaamsgerichte) coaching in de sessies, om je te helpen nieuwe stappen te gaan zetten.
In deze sessies werken we in wat lijkt op een klassieke ’therapiesetting’: we zitten meestal allebei op een stoel. Zo nu en dan doen we oefeningen in de ruimte of aanrakingsoefeningen, eventueel op de behandelbank.
Hands-on lichaamswerk met Somatic Experiencing
Soms is hands-on lichaamswerk de beste ingang voor traumawerking. Bijvoorbeeld wanneer je zo erg in je hoofd zit dat het bijna onmogelijk voor je is om iets te voelen in je lijf, wanneer je als gevolg van je trauma een aversie of angst voor aanraking hebt ontwikkeld, of als je traumatische gebeurtenissen in het bekkengebied hebt ervaren.
Daarom bied ik 2 vormen van lichaamswerk waarbij ik principes van Somatic Experiencing toepas: trauma-sensitieve bekkentherapie (Integral Pelvic Therapy) en massage na trauma. In deze sessies werken we hoofdzakelijk op een behandelbank en staat aanraking centraal voor het exploreren en loslaten van traumastukken.
We werken hierbij te allen tijde op jouw tempo, en alleen met aanrakingen waar jouw hoofd, hart en lijf achter staan.
Hoor het van mijn clienten
“Ik heb me gemeld bij Elisabeth omdat ik jarenlang teveel in mijn hoofd heb gezeten. Ik had inmiddels sterk de overtuiging dat lichaamsericht werk de sleutel was om mijn blokkades op te heffen. Ik voelde me zeer op mijn gemak tijdens de sessies door de warmte en het inzicht dat Elisabeth toonde in mijn uitdagingen.
Met verschillende oefeningen kwam ik meer in mijn lichaam en leerde ik simpelweg voelen in plaats van overal over nadenken. We hebben mijn trauma’s opgezocht en het verdriet geuit via mijn lichaam. De sessies hebben me geholpen om minder stress te ervaren en de oefeningen bieden me een uitweg als mijn hoofd overloopt. Het ademwerk, penduleren en het uiten van emoties via mijn lichaam geven me dagelijks een oplossing als ik weer teveel ga denken.”
Rogier, 46, Nederland.