Zorg voor je bekken

Bekkenklachten. Je bent niet alleen, al voelt het vaak wel zo.

Bekkenpijn en andere bekkenklachten

Bekkenpijn en andere bekkenklachten komen ontzettend vaak voor. Bij vrouwen heeft naar schatting 10-20% last van problemen in het bekken. En hoewel vaak gedacht wordt dat alleen vrouwen last hebben van bekkenklachten, is het ook bij mannen een veelvoorkomend probleem.

Problemen in het bekken gaan vaak gepaard met bekkenpijn in verschillende mate. Pijn in de onderbuik, het perineum en de bekkenbodem bijvoorbeeld. Bij vrouwen speelt pijn aan de vulva of vagina, bij mannen speelt pijn aan de penis of het scrotum. Maar juist ook gevoelloosheid en een gebrek aan verbinding met het bekken zijn veelgehoorde klachten. De meeste vrouwen en mannen lijden in stilte aan deze bekkenklachten. Vanwege het taboe op veel bekkenproblemen is er vaak ook een gevoel van eenzaamheid. 

Het bekken is een veel voorkomende plaats om onbewust pijn, trauma en emoties op te slaan. Problemen in het bekken zijn vaak meer dan alleen een fysieke uitdaging. Bekkenpijn en andere vormen van disbalans in het bekken kunnen je levensplezier in veel opzichten verstoren. Of je nou een vrouw bent of een man met bekkenklachten: je seksualiteit, fysieke activiteit, relaties en vaak ook je fysieke en mentale gesteldheid hebben er (in verschillende mate) onder te lijden.

.

Veelvoorkomende klachten in het bekkengebied

E

Chronische pijn in het bekken waar geen medische verklaring voor is gevonden

E

Pijn, gevoeligheid of juist gevoelloosheid bij het vrijen

E

Geen verbinding ervaren met het bekken

E

Pijn aan de vulva, vagina, penis of scrotum

E

Bekkenbodemspanning (hypertonie)

E

Verlaagde spierspanning in de bekkenbodem (hypotonie)

E

Hevige menstruatiepijn, hevige PMS en endometriose

E

Onverklaarde blaaspijn en blaaskrampen

E

Incontinentie en andere plasproblemen

E

Prostaatproblemen

E

Verzakkingen

E

Littekenweefsel door een bevalling of operatie

E

Seksueel of medisch trauma in het bekkengebied

E

Gevoelens van schuld, schaamte of ongemak over het bekkengebied

Het bekken is een krachtcentrum in je lichaam, zowel fysiek als energetisch gezien. Door bekkenpijn, disconnectie of andere problemen in het bekkengebied voel je je niet voor niets vaak “uit je centrum”.

 

Maak een afspraak

Bekkenklachten waar mijn clienten hulp bij zoeken

Bekkenpijn bekkenbodem bekkenzorg Integral Pelvic Therapy Elisabeth Dana Arnhem

Onverklaarde bekkenpijn

Bekkenpijn Trauma Elisabeth Dana somatic experiencing Integral Pelvic Therapy Arnhem

Trauma in het bekkengebied

Pijn bij het vrijen bekkenpijn dyspareunie vulvodynia Elisabeth Dana Integral Pelvic Therapy Arnhem

Pijn bij het vrijen

PMS menstruatie menstruatieklachten bekkenpijn Integral Pelvic Therapy Elisabeth Dana Arnhem

PMS & menstruatie-klachten

Erectieproblemen seksualiteit bekkentherapie online Arnhem Elisabeth Dana

Erectieproblemen

De eerste stap is makkelijker dan je denkt.

w

Gratis kennismaking

In een gratis eerste gesprek bespreken we jouw wensen en mogelijkheden.

Boek een afspraak in

Dat kan gewoon via mijn online kalender, supersimpel.

Eerste sessie!

En voor je het weet zijn we aan de slag, op weg naar jouw transformatie.

Hoe ik kan helpen bij bekkenpijn of andere bekkenklachten

In de reguliere bekkenzorg zijn de opties beperkt en -gezien de ervaringen van mijn clienten- niet altijd toereikend. Veel vrouwen en mannen blijven daarom rondlopen met bekkenpijn en andere bekkenklachten, soms zelfs decennia lang.

Hulp bij bekkenproblemen wordt vaak aangepakt vanuit een strikt medisch of strikt seksuologisch perspectief, met weinig  aandacht voor trauma of emotionele stress die opgeslagen kan liggen in het bekkengebied. Medische interventies en trajecten in het bekkengebied worden op zichzelf ook vaak ervaren als onprettig, of zelfs traumatisch, ook al zijn ze uiteraard bedoeld  om te helpen.

Mijn praktijk springt in deze lacune, met het aanbod van  holistische bekkentherapie (Integral Pelvic Therapy of IPT) en bekkenmassage.

IPT is een complementaire therapie die een holistische benadering biedt voor bekkengezondheid. Door het werken naar fascia release in de buikstreek, diafragma en uiteraard bekken zelf kunnen vaak heel oude spanningspatronen en klachten worden verminder of opgelost. Mijn aanpak is zorgzaam, vol rust en precisie, waarmee ik mijn clienten help om te voelen en ervaren wat er werkelijk speelt in hun bekken. 

Bekkenmassage is niet therapeutisch, maar wel een heel ontspannende manier om weer in contact te komen met het bekken. Voor vrouwen is een bekkenmassage soms een mooi startpunt alvorens te beginnen aan een IPT traject. 

Bekkenklachten bekkenpijn bekkenbodem bekkenzorg bekkeninstabiliteit Integral Pelvic Therapy Elisabeth Dana Arnhem

Wil je graag naar een oplossing toe werken? Bekijk hier mijn trajecten.

Bekkentherapie en bekkenmassage

Bekkentherapie
-voor vrouwen en mannen-

Integral Pelvic Therapy (IPT) is een complementaire therapie die een holistische benadering biedt voor bekkenwelzijn. In deze vorm van bekkentherapie worden externe en interne fascia-release technieken toegepast om het evenwicht in het bekken te herstellen. We werken naast het bekken ook veel op de buik en het diafragma.

IPT werkt op verschillende lagen: het richt zich op de fysieke, mentale, emotionele en energetische lagen die ten grondslag liggen aan (chronische) bekkenpijn of andere bekkenklachten. Ik pas hierbij waar nodig ook principes en technieken uit Somatic Experiencing toe die kunnen helpen om onderliggend trauma te processen. 

Bekkenmassage
– voor vrouwen –

De bekkenmassage is een dynamische massage die je lijf los helpt te maken en je bekken helpt ontspannen. We werken op een mat, waarbij je gewoon je kleren aan hebt. Met stretches, diepe massage, acupressuur en ook energetische aanraking help ik je om stap voor stap helemaal aanwezig te raken in je lijf en bekken.

Deze massage is gestoeld op technieken uit de Thaise yogamassage. Het brengt diepe ontspanning, meer ruimte in je lijf, en meer energie in je bekken.

Voor sommige vrouwen is de bekkenmassage een laagdrempelig startpunt om daarna ook aan de slag te gaan in een traject voor bekkentherapie.

Bekkenpijn  bekkenbodem bekkenzorg  bekkeninstabiliteit Integral Pelvic Therapy Elisabeth Dana Arnhem

Wat kan je verwachten van deze aanpak van bekkenklachten?

Voor vrouwen is de bekkenmassage een prachtige introductie voor bekkenwerk. Het brengt je verbinding met je lijf, diepe ontspanning, en meer energie in je bekken. 

Voor mannen en vrouwen is er IPT, waarmee je een diepgaand traject aangaat rond jouw bekkenklachten of -wensen. Een behandeling duurt 2 uur, zodat je met alle rust kunt onthaasten, ontspannen en landen in je lijf.  Dus geen gehaaste medische afspraken meer waarbij er binnen 15-30 van alles “moet” op of in jouw bekken!

Mijn clienten melden significant verminderde en verbeterde klachten na een IPT traject, of zelfs de volledige afwezigheid van de symptomen waar ze mee kwamen.

Ook hoor ik keer op keer dat ze zich veel meer gegrond voelen, en veel meer verbonden met hun lichaam. Andere fijne ‘bijwerkingen’ die vaak genoemd worden zijn het gevoel van meer vitaliteit, meer energie en diepe ontspanning (vaak voor het eerst in tijden).

Omdat we in IPT sessies oefenen met embodied consent (jouw grenzen, jouw ‘ja’, jouw ‘nee’ en je ‘misschien’), geven clienten ook aan dat ze in hun dagelijks leven makkelijker hun grenzen gewaarworden en kunnen aangeven.

Aan de slag met jouw bekkenklachten?

Boek een gratis kennismaking, dan bespreken we samen de mogelijkheden. 

Hoor het van mijn clienten

 

“Ik heb hele fijne IPT sessies mogen ervaren bij Elisabeth. Elisabeth is een lieve, rust uitstralende, gezellige vrouw waarbij ik mij snel op mijn gemak voelde. Ik kwam omdat ik het voelen van mijn grenzen moeilijk vond en sowieso moeite had met voelen.

Wat er daarna gebeurde was echt prachtig. We deden oefeningen waarbij ik mocht voelen en mijn grenzen aan mocht geven en echt, ik voelde. Het waren soms maar hele kleine dingen maar ik merkte ze op, zo veilig voelde ik mij. 

Dit heeft mij ook in mijn dagelijkse leven enorm geholpen. Weten dat ik wel dingen voel, maar dat ik soms gewoon beter mag luisteren naar de kleine signalen. Ook het ruimte vragen en ontvangen is iets waar ik mee bezig ben gegaan in en na de IPT sessies. Denk jij aan IPT, twijfel niet en boek tijd voor jezelf bij Elisabeth!”

– Myon, 30, Gelderland