Verder na seksueel trauma
Seksueel trauma: pijn die niet heelt met de tijd
Symptomen van seksueel trauma
Bij seksueel trauma horen regelmatig onverklaarbare lichamelijke klachten, zoals chronische pijn en/of allerlei klachten in je bekkengebied, bijvoorbeeld vaginisme, dyspareunie en chronische bekkenpijn.
Moeite met het reguleren van emoties: je bent bijvoorbeeld snel overweldigd of je voelt juist weinig of niks, alsof je ’n robot bent.
De connectie met je lichaam is verstoord, vaak is er helemaal geen verbinding met het eigen lijf, of zijn er bepaalde delen die niet “van jou” lijken.
Dit kan gepaard gaan met dissociatie, de neiging om niet in je lijf aanwezig te zijn, of soms zelfs te voelen dat je naar jezelf kijkt van een afstandje.
Seksueel trauma veroorzaakt vaak problemen in het aangaan van relaties met andere mensen, in het bijzonder intimite relaties.
Ook het aangeven en bewaken van persoonlijke grenzen is vaak lastig. Je grenzen zijn heel rigide of je hebt juist helemaal geen grenzen.
Seksueel trauma brengt uiteenlopende seksuele problemen, van geen interesse of angst voor seks of juist grenzeloos seksueel gedrag.
Mogelijk heb je veel last van schaamte over wat er gebeurd is of geeft je jezelf de schuld van wat er gebeurd is.
Seksueel trauma gaat over de gevolgen van ongewenste seksuele handelingen die aan een andere persoon worden opgelegd zonder diens toestemming.
Het brengt een diepgeworteld gevoel van onveiligheid in het lichaam en is een van de meest destructieve dingen die een mens kan meemaken.
Verder na seksueel trauma: hoe ik je daarbij kan helpen
Seksueel trauma is een van de meest destructieve dingen die een mens kan meemaken. Vaak minimaliseren slachtoffers wat er gebeurd is in een poging het gewone leven weer op te pakken en het te vergeten. Maar het fundamentele gevoel van onveiligheid in het lichaam en de traumasymptomen verdwijnen daar niet mee.
Seksueel trauma kan worden veroorzaakt door alle vormen van niet-consensuele en niet-echt consensuele seksuele ervaringen. Vaak minimaliseren slachtoffers wat er gebeurd is in een poging het gewone leven weer op te pakken en het te vergeten.
Helaas is er een breed scala aan ervaringen dat tot seksueel trauma kan leiden. Natuurlijk liggen verkrachting, aanranding, incest voor de hand, maar ook een nare ervaring met een potloodventer, seksueel getinte toespelingen of bedreigingen, seksueel grensoverscheidend gedrag, of het consequent te schande maken van je lichaam of seksualiteit door familie, religie, homofobie of seksisme zijn stuk voor stuk ervaringen die seksueel trauma kunnen veroorzaken en onze seksualiteit negatief beinvloeden.
Seksueel trauma is een delicaat onderwerp dat vaak doordrenkt is van pijn, schaamte en stilte. Het leidt tot een reeks aan psychische, emotionele en seksuele klachten, soms een heel leven lang. Ook na reguliere praattherapie blijven veel klachten achter in het lichaam. Een lichaamsgerichte aanpak is zeer aan te raden na andere vormen van therapie.

Door te werken met het lichaam is het mogelijk om een gevoel van veiligheid te herstellen Ik kan je op twee manieren ondersteunen op jouw pad naar heling:
1:1 begeleidingstraject op basis van Somatic Experiencing
Hands-on lichaamswerk met Somatic Experiencing
“Zodra je je lichaam begint te benaderen met nieuwsgierigheid in plaats van met angst, verandert alles.” – Bessel van der Kolk.
Begeleidingstraject op basis van Somatic Experiencing
De reis na seksueel trauma is voor de meeste slachtoffers lang. Maar je hoeft het niet alleen te doen. Stapje voor stapje help ik je in een 1:1 begeleidingstraject om meer veiligheid te leren voelen in je lijf.
Op basis van jouw situatie onderzoeken we lichamelijke sensaties, ervaringen, beelden en lichaamsbewegingen. We passen verschillende technieken uit de Somatic Experiencing en lichaamsgerichte coaching toe, waarmee je weer leert verbinden met je lichaam, en je eigen grenzen en wensen.
Behalve werk in een klassieke setting (= jij en ik allebei op een stoel) doen we oefeningen in de ruimte, en waar nodig of passend ook aanrakingsoefeningen. Dat laatste kan eventueel op de behandelbank zijn, en gebeurt te allen tijde alleen als jij dat wilt – het is geen must.
Hands-on lichaamswerk met Somatic Experiencing
Soms is hands-on lichaamswerk de beste ingang om weer te leren verbinden met je lijf en trauma te releasen uit je lichaam. Dat is vaak het geval bij trauma in het bekkengebied en vormen van seksueel trauma. Maar bijvoorbeeld ook wanneer je zo erg in je hoofd zit dat het bijna onmogelijk voor je is om iets te voelen in je lijf. Of wanneer je als gevolg van je trauma een aversie of angst voor aanraking hebt ontwikkeld.
Daarom bied ik 2 vormen van lichaamswerk waarbij ik principes van Somatic Experiencing toepas: trauma-sensitieve bekkentherapie (Integral Pelvic Therapy) en massage na trauma. In deze sessies werken we hoofdzakelijk op een behandelbank en staat aanraking centraal voor het exploreren en loslaten van traumastukken. We werken hierbij te allen tijde op jouw tempo, en alleen met aanrakingen waar jouw hoofd, hart en lijf achter staan.

Wat kan je bereiken met een traject?
Meer vertrouwen in jezelf en je eigen lichaam
Diepgaand begrip van jouw zenuwstelsel en jouw reacties, aan de hand van polyvagaaltheorie en het werk van Peter Levine (Somatic Experiencing).
Meer ruimte voor verbinding en connectie met jezelf, met je geliefden en andere mensen
Een vollere ervaring van het leven en meer veerkracht om te dealen met wat het leven je brengt (zowel de leuke als minder leuke dingen).
Veiligheid leren ervaren in je lichaam met tools voor lichaamsconnectie en zelfregulatie.
Inzicht in de grenzen en wensen van jouw lichaam rondom intimiteit en hoe je daar mee om kunt gaan, evenals tools om te leren dealen met triggers en flashbacks.
Desgewenst kun je je traject aanvullen met intimiteitscoaching, om stappen te zetten voor het herwinnen van je eigen sensualiteit en seksualiteit na seksueel trauma.