Seks na trauma gaat vaak niet vanzelf.

E

Seks na trauma gaat vaak niet vanzelf. Het kan voelen alsof het nooit meer goed komt en je voor altijd seksueel gebroken bent. 

E
Als je jouw trauma al op jonge leeftijd hebt doorgemaakt heb je wellicht nooit een gezonde relatie met seks kunnen ontwikkelen, of je lijf leren vertrouwen.
E
Heb je op latere leeftijd trauma doorgemaakt, dan voelt het nu wellicht alsof je nooit meer zult kunnen genieten van seks zoals vroeger.
E
Je voelt je bevroren of gevoelloos in je lijf en bekken, en hebt al in geen tijden seksueel plezier beleefd.
E
Vertrouwen en grenzen zijn een grote uitdaging. Misschien ben je ‘grenzeloos’ omdat je nooit hebt geleerd dat nee zeggen een optie is. Of je grenzen zitten zozeer op slot dat je nooit meer iemand dicht bij laat.
E
Je voelt je vaak getriggerd en weet niet hoe je ooit zorgelozer zou kunnen genieten.

Seks na trauma is vaak een (grote) uitdaging. Het kan voelen alsof het nooit meer goed komt en je voor altijd seksueel gebroken bent. Ik help je nieuwe stappen te zetten in seksualiteit, in alle veiligheid en met gedegen traumatraining.

Maak een afspraak

Hoe seks toch weer leuk kan worden

Seksueel trauma is een delicaat onderwerp dat vaak doordrenkt is van pijn, schaamte en stilte. Het is moeilijk voor te stellen dat er zo weinig over wordt gesproken, aangezien er duizelingwekkende aantallen slachtoffers zijn. Het gaat om tientallen miljoenen mensen wereldwijd, met in de meerderheid vrouwen, maar ook een enorm aantal mannelijke slachtoffers. Seksueel trauma in al zijn vormen kan een enorme wissel trekken op onze seksualiteit.

Maar ook andere (niet seksuele) vormen van trauma kunnen onze seksualiteit negatief beinvloeden. Sommige traumatische gebeurtenissen leiden tot soortgelijkte gevolgen, zoals  medisch trauma en vormen van obstretisch geweld (bijv. een traumatische bevallingservaring, traumatische ervaringen bij inwendig onderzoek e.d.).

Wie hier mee moet dealen in zijn leven heeft vaak weinig baat bij algemene programma’s of cursussen gericht op seksualiteit. Wat wel helpt is een rustige, zachte trauma-gerichte aanpak die gestoeld is op veiligheid, verwerking en het langzaam (op jouw eigen tempo) wennen aan lichamelijkheid en het herintroduceren van (allerlei vormen van) fysiek plezier.

Je kunt bij mij terecht voor een op maat gemaakt traject. Afhankelijk van waar jij bent in je proces werken we met een mix van processen en technieken uit lichaamsgerichte traumatherapie (Somatic Experiencing) en intimiteitscoaching.  Mocht aanraking voor jou een probleem zijn (geworden), dan is ook hands-on lichaamswerk een goede optie (bijvoorbeeld traumagerichte massage, bekkenmassage of bekkentherapie). In een persoonlijk gesprek kunnen we de mogelijkheden bespreken en een plan voor onze samenwerking uitstippelen.   

Samen stippelen we een route uit die past bij waar jij bent in je proces, en bij jouw specifieke doelen en wensen zijn. Je eigen pad van heling.

Seks na trauma PTSS Elisabeth Dana somatic experiencing seksualiteit Arnhem

Wat kan je bereiken met een traject?

E
Diepgaand begrip van jouw zenuwstelsel en jouw reacties, aan de hand van polyvagaaltheorie en het werk van Peter Levine (Somatic Experiencing).
E
 Veiligheid leren ervaren in je lichaam met tools voor lichaamsconnectie en zelfregulatie.
E
Uit je hoofd en in je lijf komen, en leren verbinden met je vitaliteit en je sensualiteit
E
Inzicht in de grenzen en wensen van jouw lichaam rondom intimiteit en hoe je daar mee om kunt gaan, evenals tools om te leren dealen met triggers en flashbacks.
E
 Stapje voor stapje leer je hoe je je eigen systeem kunt ‘herprogrammeren’ richting plezier, door aan de slag te gaan met sensualiteit in het dagelijks level en op jouw eigen tempo te gaan verbinden met plezier in je lichaam.
E
Een zachte verbinding met jouw bekken als seksueel centrum. Leer verschillende manieren om vanuit je eigen veilige huis stukken van trauma uit je bekken los te laten (m.b.v. zelf-dearmouring of het gebruik van een jade ei).
E

Desgewenst kun je je traject aanvullen met lichaamswerk gericht op het leren ervaren van veilige aanraking. 

Ondanks wat je hebt meegemaakt kan seks na trauma weer fijn worden. Ik help je stappen zetten.