Uit je hoofd en in je lijf

Uit je hoofd en in je lijf: een uitdaging bij PTSS en langdurige stress

Herken je je hierin?

E

Je denkt rationeel continue over alles na maar het lukt je niet (of je staat jezelf niet toe) om emoties of gebeurtenissen echt te doorvoelen.

E

Of je bent juist heel gevoelig of intuitief, maar “ontsnapt” aan de vele prikkels van het dagelijks leven door vooral niet echt aanwezig te (willen) zijn in je lijf. 

E

Je hebt weinig contact met je lichaam. Tot nu toe is je lijf vooral de “drager van je hoofd” geweest en weinig meer dan dat.

E

Je merkt dat je niet echt kan genieten van wat er in je leven gebeurt, omdat je alleen maar bezig bent met wat er in je hoofd gebeurt.

E

Het voelt soms alsof je niet echt volledig leeft, alsof je op automatische piloot door het leven gaat.

E

Je hebt perfect rationele verklaringen voor wat er speelt in je leven, en misschien zelfs heel goede plannen om dingen te veranderen, maar toch blijf je dezelfde (ongewenste) patronen steeds maar weer herhalen.

Sommige problemen los je niet op door er nog langer over na te denken. Sommige dingen moeten worden doorvoeld voordat ze losgelaten kunnen worden.

.

In dit proces is jouw lichaam je bondgenoot. Uit je hoofd en in je lijf dus.

.

Maak een afspraak

Uit je hoofd en in je lijf: hoe ik je daarbij kan helpen

Uit je hoofd en in je lijf is voor veel mensen makkelijker gezegd dan gedaan. Zeker als trauma of PTSS een rol spelen. Soms is er zoveel te voelen dat je onbewuste je beschermt tegen de overload door als het ware “uit te checken”. Of je hebt gewoon nooit geleerd hoe je uit je hoofd kan komen en echt kan zijn in je lichaam, met alles wat er is.

Door te leren voelen en ‘zijn’ in je lijf word je leven rijker en voller. Ik kan je helpen om stap voor stap uit je hoofd en in je lijf te komen,  door middel van: 

E

1:! begeleidingstraject op basis van Somatic Experiencing

E

Hands-on lichaamswerk met Somatic Experiencing

“Zodra je je lichaam begint te benaderen met nieuwsgierigheid in plaats van met angst, verandert alles.” – Bessel van der Kolk.

Uit je hoofd in je lijf PTSS Elisabeth Dana lichaamsgerichte coaching Arnhem

Begeleidingstraject op basis van Somatic Experiencing

Uit je hoofd en in je lijf is voor veel mensen makkelijker gezegd dan gedaan. Maar je hoeft het niet alleen te doen. Stapje voor stapje help ik je in een 1:1 begeleidingstraject om meer te leren voelen in je lijf.

Op basis van wat er in jouw leven speelt onderzoeken we lichamelijke sensaties, ervaringen, beelden, lichaamshouding en lichaamsbewegingen. We passen verschillende technieken uit de Somatic Experiencing, mindfulness, ademwerk en lichaamsgerichte coaching toe, waarmee je leert verbinden met de wijsheid van je lichaam.  

Behalve werk in een klassieke setting (= jij en ik allebei op een stoel) doen we allerlei oefeningen in de ruimte, en waar nodig of passend ook aanrakingsoefeningen. Dat laatste kan eventueel op de behandelbank zijn, en gebeurt te allen tijde alleen als jij dat wilt – het is geen must.

Hands-on lichaamswerk met Somatic Experiencing

Soms is hands-on lichaamswerk de beste ingang om te leren verbinden met je lijf. Bijvoorbeeld wanneer je zo erg in je hoofd zit dat het bijna onmogelijk voor je is om iets te voelen in je lijf, wanneer je als gevolg van je trauma een aversie of angst voor aanraking hebt ontwikkeld, of als je traumatische gebeurtenissen in het bekkengebied hebt ervaren en daardoor vastloopt.

Daarom bied ik 2 vormen van lichaamswerk waarbij ik principes van Somatic Experiencing toepas: trauma-sensitieve bekkentherapie (Integral Pelvic Therapy) en massage na trauma. In deze sessies werken we hoofdzakelijk op een behandelbank en staat aanraking centraal voor het exploreren en loslaten van traumastukken. We werken hierbij te allen tijde op jouw tempo, en alleen met aanrakingen waar jouw hoofd, hart en lijf achter staan.

In je lijf uit je hoofd PTSS trauma Elisabeth Dana somatic experiencing therapie Arnhem

Wat kan je bereiken met een traject?

E

Een vollere ervaring van het leven en meer veerkracht om te dealen met wat het leven je brengt (zowel de leuke als minder leuke dingen).

E

Een nieuw levenskompas dat je kan dienen naast je brein, waarmee je ongewenste patronen kan doorbreken.

E

Meer vertrouwen in jezelf en je eigen lichaam

E

Meer verbinding en connectie met jezelf, met je geliefden en andere mensen

E

Een toolbox vol praktische oefeningen die je kunt inzetten om je eindeloze stroom aan gedachten te kalmeren of controleren

E

Stap voor stap leer je meer je echte zelf zijn!

Uit je hoofd en in je lijf? Ik help je hier graag bij.