PMS en menstruatieklachten
Elke maand opnieuw: PMS en andere menstruatieklachten
PMS… een of twee weken voor je menstruatie voelt je lijf als ‘vijandig gebied’ : je hebt last van pijnlijke borsten, een opgeblazen gevoel, je voelt je prikkelbaar en geirriteerd, en je stemming wisselt voortdurend.
Soms voel je je deze periode erg gespannen, of zelfs depressief of agressief.
Heb je deze klachten elke cyclus opnieuw, dan is er waarschijnlijk sprake van het premenstrueel syndroom (PMS).
Het is je vast wel eens gezegd dat er niks aan de hand is of dat het tussen je oren zit. Of het wordt door je omgeving afgedaan als onzinnig “vrouwenkwaaltje” en een teken van zwakte.
Soms doe je het liefst niets anders dan hangen met een kleedje op de bank, maar moet je jezelf door de dag slepen met pijnstillers, chocola of comfort food. En dan google je maar weer tips om om te gaan met PMS. Misschien ben je zo wel hier terecht gekomen.
Het bekken is een krachtcentrum in je lichaam, zowel fysiek als energetisch gezien. Door problemen in het bekkengebied of door disconnectie van je bekken voel je je niet voor niets vaak “uit je centrum”.
PMS en andere menstruatieklachten
PMS en de klachten rond de menstruatie die daarbij horen komen zoveel voor dat we denken dat ze normaal zijn. De schattingen lopen uiteen van 5% tot 20% van alle vrouwen in vruchtbare leeftijd.
Naast verbeteringen in je levensstijl kan ook Integral Pelvic Therapy helpen bij PMS en andere menstruatieklachten. In IPT werken we met name op je bekken, buik en diafragma en zoeken daar naar spanningspatronen in je lichaam. Door middel van fascia release en volledige aandacht bij je lichaam werken we samen om spanningspatronen te laten ‘smelten’. Daardoor kan het evenwicht in het bekken weer herstellen.
IPT als deel van de oplossing voor PMS
Integral Pelvic Therapy is een complementaire therapievorm en kan ook uitstekend toegepast worden in aanvulling op andere vormen van therapie die je supporten bij PMS (bijv. gericht op voeding en levensstijl). Ik help je daarnaast desgewenst met oefeningen die je tussen onze sessies in kunt doen, en die toe te passen zijn op verschillende momenten in je cyclus.
Een belangrijkse toegevoegde waarde van IPT bij PMS en andere menstruatieklachten is dat het je helpt om een veel diepere verbinding met je bekken te creeren, waardoor je ook beter kunt gaan luisteren naar het ritme van je lijf en je cyclus. Door betere zorg voor je bekken en voor je vrouwelijke lijf als geheel kunnen PMS en andere menstruatieklachten aanzienlijk verminderen.

Wil je hiermee aan de slag?
Bekkentherapie en bekkenmassage
Bekkentherapie
Integral Pelvic Therapy (IPT) is een complementaire therapie die een holistische benadering biedt voor bekkenwelzijn. In deze vorm van bekkentherapie worden externe en interne fascia-release technieken toegepast om het evenwicht in het bekken te herstellen. We werken naast het bekken ook veel op de buik en het diafragma.
IPT werkt op verschillende lagen: het richt zich op de fysieke, mentale, emotionele en energetische lagen die ten grondslag liggen aan (chronische) bekkenpijn of andere bekkenklachten. Ik pas hierbij waar nodig ook principes en technieken uit Somatic Experiencing toe die kunnen helpen om onderliggend trauma te processen.
Yoni steam add-on
Als extra support bij PMS en menstruatieklachten integreer ik desgewenst yoni steaming in ons werk. Yoni steaming is een oud gebruik waarbij vrouwen in alle rust hun vagina stomen met warm water en kruiden.
Een yoni steam is niet alleen ongelofelijk ontspannend en heerlijk verwarmend, maar draagt ook bij aan het verminderen van PMS en menstruatieklachten. Het helpt bij de fysieke klachten van PMS, maar de diepe ontspanning helpt ook bij het reguleren van de emotionele symptomen van PMS.
Mocht je interesse hebben om dit te proberen, geef het dan zeker aan bij je kennismakingsgesprek!

Wat kan je bereiken met een traject?
Veel meer ontspanning in je bekkengebied, met een reductie of verdwijnen van pijnsymptomen als gevolg.
Veiligheid leren ervaren in je lichaam met tools voor lichaamsconnectie en zelfregulatie.
Leren om te verbinden met je bekken, in plaats van deze ‘bron van pijn’ te negeren of je ervoor af te sluiten
Meer balans in je bekkengebied, zelfs na jarenlang “alles” al geprobeerd te hebben.
Meer vertrouwen in jezelf en je eigen lichaam