Pijn bij het vrijen

Pijn bij het vrijen betekent meestal seks zonder te genieten.

Herken je dit?

E

De gedachte aan seks doet je al ineenkrimpen. Voor jou betekent seks geen plezier maar pijn.

E

Seks doe je eigenlijk alleen nog omdat je je schuldig voelt tegenover je partner als je weer nee zegt.

E

Als het er van komt dan zet je je schrap in plaats van te ontspannen. En die spanning maakt het vervolgens alleen maar erger.

E

Je houdt je adem in en doet je best om te voorkomen dat je partner ziet dat je pijn hebt. Maar je laat het toe, want anders hebben jullie echt nooit meer seks.

E

Tijdens de seks kun je je nooit laten gaan en je moet steeds je partner micromanagen om het voor jou ‘draaglijk’ te houden.

E

Je kan je amper voorstellen dat je ooit echt plezier kan beleven aan seks, je hebt tenslotte alles al geprobeerd. Van bekkenfysio therapie tot seksuologie, hooguit hielp dat ’n beetje.

E

Je durft niet meer op je eigen lijf te vertrouwen, het heeft je al zo vaak teleurgesteld.

Ook al heb je het al jaren: seks hoort geen pijn te doen. 

Maak een afspraak

Pijn bij het vrijen: hoe ik je daarbij kan helpen

Pijn bij het vrijen komt ontzettend vaak voor, met name bij vrouwen. Van alle vrouwen heeft zo’n 20% wel eens pijn bij vrijen, en 5%-11% van de vrouwen heeft vaak pijn bij het vrijen. Het haalt veel of alle plezier uit het samenzijn met een partner, en kan een grote wissel trekken op je zelfbeeld en relatie.

Oorzaken kunnen lichamelijk en psychisch zijn. Als je hier bent aangekomen heb je medische redenen waarschijnlijk al uitgesloten. Of heb je geconstateerd dat je langdurig last van littekenweefsel of te strakke hechtingen die je na de bevalling hebt gekregen. Maar vaak ligt er aan pijn bij het vrijen ook een psychische reden ten grondslag,  bijvoorbeeld trauma (waar je je misschien niet van bewust bent) of negatieve conditionering over seks of je lichaam.

Reguliere therapievormen (zoals bekkenfysio of seksuologie) zijn vaak behulpzaam, maar ook vaak niet afdoende. Soms  krijgen vrouwen met pijn bij het vrijen het advies om “gewoon te leren ontspannen” of om een pijnstillend zalfje te gebruiken. Helaas is “gewoon ontspannen” bij seksuele pijn praktisch onmogelijk, en zalfjes pakken het probleem niet aan bij de wortel.  

Ben je klaar voor deze stap naar pijnloos vrijen?

Seksueel trauma PTSS Elisabeth Dana somatic experiencing therapie Arnhem

Mijn benadering

Met Integral Pelvic Therapy is het mogelijk om op een heel zachte, rustige en effectieve manier aan de slag te gaan met pijn bij het vrijen. We zoeken daarin naar spanningspatronen in je lichaam en je bekkengebied, en door middel van fascia release en volledige aandacht bij je lichaam werken we samen om spanningspatronen te laten ‘smelten’. Desgewenst is het mogelijk om IPT te combineren met een traject of enkele sessies intimiteitscoaching, waarbij je verder kunt werken aan specifieke wensen voor jouw beleving van seksualiteit.

Samenvattend kan ik je op twee manieren ondersteunen wanneer je last hebt van pijn bij het vrijen:

E

Integral Pelvic Therapy

E

1:1 intimiteitscoaching

Bekkentherapie

Integral Pelvic Therapy (IPT) is een complementaire therapie die een holistische benadering biedt voor bekkenwelzijn. In deze vorm van bekkentherapie worden externe en interne fascia-release technieken toegepast om het evenwicht in het bekken te herstellen. We werken naast het bekken ook veel op de buik en het diafragma.

IPT werkt op verschillende lagen: het richt zich op de fysieke, mentale, emotionele en energetische lagen die ten grondslag liggen aan (chronische) bekkenpijn of andere bekkenklachten. Ik pas hierbij waar nodig ook principes en technieken uit Somatic Experiencing toe die kunnen helpen om onderliggend trauma te processen.

1:1 online intimiteitscoaching

.
In dit traject begeleid ik je om je wensen en verlangens voor jouw seksualiteit en intimiteit te exploreren en te transformeren. We onderzoeken jouw overtuigingen over seksualiteit en vooral welke stappen je kunt zetten om een naar een meer vervullende beleving van seksualiteit.

Elke sessie begeleid ik je door een uniek proces gericht op het behalen van jouw doelen. Je bouwt aan een nieuwe relatie met je lijf en en je sensualiteit, en leert onderliggende blokkades en beperkende overtuigingen te tackelen. We maken gebruik van praktische en krachtige tools en technieken uit holistische seksualiteit, tantra, Somatic Experiencing, voice dialogue en parts work.

Pijn bij het vrijen dyspareunie Integral Pelvic Therapy intimiteitscoaching Elisabeth Dana Arnhem Gelderland

Wat kan je bereiken met een traject?

E

Veel meer ontspanning in je bekkengebied, met een reductie of verdwijnen van pijnsymptomen als gevolg.

E

Kom tot de kern en de oorzaak van je pijn zodat je eindelijk kan beginnen te helen, zelfs na jarenlang “alles” al geprobeerd te hebben.

E

Stop eindelijk de strijd met je lichaam. Leer te verbinden met je lijf zodat je eindelijk kunt begrijpen waar deze pijnsignalen echt over gaan.

E

Leer hoe je je eindelijk veilig kan voelen in je lijf en herwin het vertrouwen in je lichaam 

E

Train jezelf om weer te kunnen verbinden met ontspanning, plezier en genot in je bekkengebied

E

Inzicht in de grenzen en wensen van jouw lichaam rondom intimiteit en hoe je daar mee om kunt gaan, evenals tools om te leren dealen met triggers en flashbacks.

E

Voel je eindelijk vrijer in je eigen lijf, zodat je zorgeloos kan gaan genieten van seks en intimiteit.

Wil je af van pijn bij het vrijen? Ik help je hier graag bij.