Onverklaarde bekkenpijn

Onverklaarde bekkenpijn: wat als je alles al hebt geprobeerd?

E

Loop je al jaren of zelfs decennia rond met bekkenpijn waar niemand meer iets aan lijkt te kunnen doen?

E

Is je verteld dat er niks aan de hand of dat het tussen je oren zit , ook al ervaar je zelf regelmatig of dagelijks pijn in je bekkengebied?

E

Was er op de routes die je tot nu toe hebt bewandeld niemand je echt kon helpen, en is je verteld dat je er maar mee moet leren leven? 

E

Je bekken is ‘vijandig gebied’ geworden: je ervaart vaak pijn, verkramping, spanning of irritatie, en tegelijk voelt ’t alsof je bekken eigenlijk geen deel uitmaakt van jouw lichaam.

E

Mede door je klachten staat ook je seksualiteit op een heel laag pitje en je hebt grote moeite om seksueel plezier te kunnen ervaren.

E

Je voelt je regelmatig onzeker en durft niet echt op je eigen lijf te vertrouwen. Het voelt soms alsof je de basis in jezelf verloren bent.

Het bekken is een krachtcentrum in je lichaam, zowel fysiek als energetisch gezien. Door problemen in het bekkengebied of door disconnectie van je bekken voel je je niet voor niets vaak “uit je centrum”.

 

Maak een afspraak

Onverklaarde bekkenpijn: frustratie en verdriet

Er zijn weinig dingen zo frustrerend als fysieke klachten waar je niet bij geholpen lijkt te kunnen worden. Ik tref in mijn praktijk regelmatig clienten met zogenoemde ‘onverklaarde bekkenpijn’. Ze hebben vaak al een heel medisch traject achter de rug en een half legertje artsen of fysio’s versleten. Sommige interventies hielpen, maar vele vooral ook niet en uiteindelijk bleven zij achter met heel ontmoedingende berichten:

“We kunnen niks vinden, dus we kunnen u ook niet helpen.” “Er is echt niks aan de hand, dus waarschijnlijk zit het tussen uw oren.” “We kunnen niks doen, u moet er mee leren leven.” Behalve de frustratie die dit met zich meebrengt is er vaak ook veel verdriet en wanhoop over hoe nu verder.

Mogelijkheden bij onverklaarde bekkenpijn

Chronische of langdurige onverklaarde bekkenpijn kan zich uiten op verschillende manieren. Voorbeelden zijn een continue spanning in de bekkenbodem, onverklaarde krampen in het bekkengebied, een continue zeurend gevoel rond het sacrum of stuitje, enzovoort.

Integral Pelvic Therapy kan een oplossing bieden bij onverklaarde bekkenpijn. Daarbij werken we met name op je bekken, buik en diafragma en zoeken daar naar spanningspatronen in je lichaam. Door middel van fascia release en volledige aandacht bij je lichaam werken we samen om spanningspatronen te laten ‘smelten’. Daardoor kan het evenwicht in het bekken weer herstellen. 

Integral Pelvic Therapy is een complementaire therapievorm en kan ook uitstekend toegepast worden in aanvulling op andere vormen van therapie, zoals bekkenfysiotherapie of osteopathie. 

Bekkenpijn Trauma PTSS Elisabeth Dana somatic experiencing Integral Pelvic Therapy Arnhem

Voor sommige vrouwen is een eerste kennismaking met lichaamswerk in de vorm van een bekkenmassage een goede optie alvorens aan een IPT traject te beginnen.

Samenvattend bied ik twee mogelijkheden, die ik hieronder kort toelicht.

E

Integral Pelvic Therapy 

E

Bekkenmassage

Wil je hiermee aan de slag?

Bekkentherapie en bekkenmassage

Bekkentherapie
-voor vrouwen en mannen-

Integral Pelvic Therapy (IPT) is een complementaire therapie die een holistische benadering biedt voor bekkenwelzijn. In deze vorm van bekkentherapie worden externe en interne fascia-release technieken toegepast om het evenwicht in het bekken te herstellen. We werken naast het bekken ook veel op de buik en het diafragma.

IPT werkt op verschillende lagen: het richt zich op de fysieke, mentale, emotionele en energetische lagen die ten grondslag liggen aan (chronische) bekkenpijn of andere bekkenklachten. Ik pas hierbij waar nodig ook principes en technieken uit Somatic Experiencing toe die kunnen helpen om onderliggend trauma te processen. 

Bekkenmassage
– voor vrouwen –

De bekkenmassage is een dynamische massage die je lijf los helpt te maken en je bekken helpt ontspannen. We werken op een mat, waarbij je gewoon je kleren aan hebt. Met stretches, diepe massage, acupressuur en ook energetische aanraking help ik je om stap voor stap helemaal aanwezig te raken in je lijf en bekken.

Deze massage is gestoeld op technieken uit de Thaise yogamassage. Het brengt diepe ontspanning, meer ruimte in je lijf, en meer energie in je bekken.

Voor sommige vrouwen is de bekkenmassage een laagdrempelig startpunt om daarna ook aan de slag te gaan in een traject voor bekkentherapie.

Bekkenpijn bekkenbodem bekkenzorg bekkeninstabiliteit Integral Pelvic Therapy Elisabeth Dana Arnhem

Wat kan je bereiken met een traject?

E

Veel meer ontspanning in je bekkengebied, met een reductie of verdwijnen van pijnsymptomen als gevolg.

E

Veiligheid leren ervaren in je lichaam met tools voor lichaamsconnectie en zelfregulatie.

E

Leren om te verbinden met je bekken, in plaats van deze ‘bron van pijn’ te negeren of je ervoor af te sluiten

E

Meer balans in je bekkengebied, zelfs na jarenlang “alles” al geprobeerd te hebben.

E

Meer vertrouwen in jezelf en je eigen lichaam

Wil je op een zachte, effectieve manier aan de slag met jouw bekkenpijn?