Trauma in het bekkengebied
Door trauma in het bekken raak je 'uit je centrum'
Het bekken is een bijzonder krachtcentrum in ons lijf. Maar het is ook een veel voorkomende plaats om onbewust pijn, trauma en emoties op te slaan. De bekkenbodem lijdt daar vaak onder.
Bij trauma in het bekken sprake van chronische spanning in de bekkenbodem (hypertonie) en aanverwante pijnklachten, zonder dat medici daar een aanwijsbare reden voor kunnen vinden.
Je ervaart (bijna) altijd pijn, spanning of irritatie in je bekkengebied, of het voelt juist alsof je bekken eigenlijk geen deel uitmaakt van jouw lichaam.
Je ervaart veel spanning als er onderzoek gedaan moet worden (bijv. een uitstrijkje of onderzoek aan de bekkenbodem) of als een arts of specialist je bekken moet aanraken.
Zodra er stress is voel je hoe je lijf zich aanspant en dat de spanning in je bekkenbodem verergert.
Je seksualiteit staat op een heel laag pitje (ook al ben je niet aseksueel) en je hebt grote moeite om seksueel plezier te kunnen ervaren.
Misschien voel je je in je dagelijks leven best vaak onzeker en durf je niet echt op je eigen lijf te vertrouwen. Het voelt soms alsof je de basis in jezelf verloren bent.
Het bekken is een krachtcentrum in je lichaam, zowel fysiek als energetisch gezien. Door problemen in het bekkengebied of door disconnectie van je bekken voel je je niet voor niets vaak “uit je centrum”.
Hoe ik je hierbij kan helpen
De bekkenbodem is een emotionele opslagplaats voor al onze onverwerkte stressoren, emoties en trauma. Dit gebeurt zowel op fysiek als energetisch vlak. De instinctieve reactie van de bekkenbodem is zich aan te spannen wanneer we worden geconfronteerd met stress of bedreiging. De energie achter stress of trauma wordt vastgehouden in de weefsels van ons lichaam, en vaak in de bekkenbodem.
Het bekken is daarom een veel voorkomende plaats om onbewust pijn, trauma en emoties op te slaan. Dat resulteert in fysieke klachten of een disconnectie van het bekken. Trauma of chronische stress kan allerlei klachten geven in je bekkengebied, zoals chronische spanning in de bekkenbodem, chronische pijnklachten in de bekkenstreek of allerlei langdurige ongemakken waar geen duidelijke (medische) verklaring voor is.
Er kunnen allerlei heftige ervaringen aan ten grondslag liggen, zoals seksueel trauma, emotioneel trauma, medisch trauma, een traumatische bevalling en vormen van obstretisch geweld.
Er zijn verschillende manieren om op een zachte en effectieve manier met traumaverwerking in het bekken aan de slag te gaan. Hieronder leg ik beide opties uit.
Integral Pelvic Therapy
1:1 traject op basis van Somatic Experiencing

Het is mogelijk om weer ontspanning te vinden in je bekken. Ook bij trauma of chronische spanning in de bekkenbodem.
Bekkentherapie en Somatic Experiencing
Bekkentherapie (Integral Pelvic Therapy)
.
Bekkentherapie is een hands-on manier van werken met het bekken en trauma dat daar mogelijk licht opgeslagen. Integral Pelvic Therapy (IPT) is een complementaire therapie en een vorm van lichaamswerk die een holistische benadering biedt voor bekkenwelzijn.
We werken hoofdzakelijk op de behandeltafel. We werken met name op je bekken, buik en diafragma en zoeken daar naar spanningspatronen in je lichaam. Door middel van fascia release en volledige aandacht bij je lichaam werken we samen om spanningspatronen te laten ‘smelten’. Daardoor kan het evenwicht in het bekken weer herstellen. Mogelijk werken we ook rechtstreeks op de bekkenbodem.
IPT werkt op verschillende lagen: het richt zich op de fysieke, mentale, emotionele en energetische lagen die ten grondslag liggen aan (chronische) bekkenpijn of andere bekkenklachten. Ik pas hierbij ook principes en technieken uit Somatic Experiencing toe die helpen om onderliggend trauma te processen.
Begeleidingstraject op basis van Somatic Experiencing
.
Op basis van wat jij hebt meegemaakt onderzoeken we lichamelijke sensaties, ervaringen, beelden en lichaamsbewegingen. We passen verschillende technieken uit de Somatic Experiencing die er op gericht zijn de stress in je systeem geleidelijk te ontladen. Want daarmee wordt de oorzaak van traumasymptomen aan de wortel aangepakt.
Waar passend verweef ik somatische (lichaamsgerichte) coaching in de sessies, om je te helpen nieuwe stappen te gaan zetten.
In deze sessies werken we soms op in een klassieke ’therapie-setting’ (alsin: allebei op een stoel ) en soms werken we op de behandelbank. Aanraking is daarbij niet op de blote huid of op de intieme delen van het bekken (zoals bij Integral Pelvic Therapy wel het geval is).

Wat kan je bereiken met een traject?
Veel meer ontspanning in je bekken en bekkenbodem, met een reductie of verdwijnen van pijnsymptomen als gevolg.
Diepgaand begrip van jouw zenuwstelsel en jouw reacties, aan de hand van polyvagaaltheorie en het werk van Peter Levine (Somatic Experiencing).
Veiligheid leren ervaren in je lichaam met tools voor lichaamsconnectie en zelfregulatie.
Kom tot de kern en de oorzaak van je pijn zodat je eindelijk kan beginnen te helen, zelfs na jarenlang “alles” al geprobeerd te hebben.
Meer vertrouwen in jezelf en je eigen lichaam
Inzicht in de grenzen en wensen van jouw lichaam rondom intimiteit en hoe je daar mee om kunt gaan, evenals tools om te leren dealen met triggers en flashbacks.